Door de stijgende energiekosten en een steeds snellere klimaatveranderingscrisis moet onze huisvesting zich aanpassen aan de gevolgen ervan. Betere isolatie en hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, warmtepompen en biomassaverwarming zijn instrumenten in ons eco-arsenaal om energie en geld te besparen. Maar als het gaat om een duurzame energieoplossing zoals een lucht/water warmtepomp, hoe werken ze, wat kosten ze en is mijn eigendom geschikt?
Wat is een lucht/water warmtepomp?
Een van de meest voorkomende typen warmtepompen, een lucht-water-warmtepomp (ASHP), gebruikt vergelijkbare technologie als in een vriezer. Met andere woorden, het neemt warmte op en geeft het af aan een ander medium. Het haalt in wezen warmte-energie uit de lucht, ongeacht de buitentemperatuur, en gebruikt het om de verwarming en warmtapwaterbehoefte van uw huis op te wekken. Er wordt wel wat elektriciteit gebruikt, maar dit is slechts 25% van de verbruikte energie. Dat blijft 75% uit een hernieuwbare bron.
Buiten een huis geplaatst, zijn er twee soorten lucht/water warmtepompen kosten, waarvan de meest voorkomende lucht/water-systemen zijn. Dit systeem verwarmt water dat vervolgens via radiatoren of een vloerverwarmingssysteem door het huis wordt gecirculeerd. Het kan ook worden gebruikt om water te verwarmen in een opslagtank voor de badkamer of keuken. Air-to-air-systemen daarentegen gebruiken meestal ventilatoren om warme lucht door het huis te laten circuleren en kunnen niet worden gebruikt om water te verwarmen. Het air-to-air-systeem kan ook omgekeerd werken, dus het is mogelijk om het als airconditioning te gebruiken om in de zomermaanden koele lucht te leveren.
Hoeveel kost een lucht/water warmtepomp?
De kosten zijn afhankelijk van de grootte van een woning, de grootte van de warmtepomp en of het een nieuwbouw of bestaand pand is. Volgens de Energy Saving Trust kunnen ze doorgaans tussen de £ 9000 – £ 10000 kosten, maar huiseigenaren moeten mogelijk de manier veranderen waarop de warmte in hun huis wordt verdeeld. Denk aan het upgraden van radiatoren of het plaatsen van vloerverwarming, terwijl een goed geïsoleerde woning ook een vereiste is. Het Boiler Upgrade Scheme (BUS), dat in het voorjaar van 2022 van start gaat, zal vooraf kapitaalsubsidies van £ 5000 verstrekken aan huiseigenaren in Engeland en Wales ter ondersteuning van de installatie van lucht/water warmtepompen.
Wat zijn de energiebesparingen?
Dit is de vraag van een miljoen dollar, vooral met de kosten vooraf. Het hangt af van hoe de warmtepomp is ontworpen en hoe deze wordt bediend. Het hangt ook af van het type systeem dat wordt vervangen. De temperatuur die u wilt dat uw huis is, de grootte van uw huis en hoe goed geïsoleerd het is, bepalen hoeveel uw warmtepomp gaat draaien. In vergelijking met een gas- of olieketel levert een lucht/water warmtepomp warmte op een lagere temperatuur gedurende lange perioden, wat nog een reden is waarom ze de neiging hebben om beter te werken met vloerverwarming dan conventionele radiatoren.
Zal ik er een halen?
Een lucht/water warmtepomp is geschikt voor veel soorten woningen en is een zeer efficiënte koolstofarme verwarmingsoplossing. Er zijn echter een aantal factoren die het besluitvormingsproces zullen helpen. Je hebt buiten wat ruimte nodig voor het systeem en voor een goede luchtstroom. U moet ook overwegen of u uw bestaande radiatoren moet vervangen of vloerverwarming moet installeren. Het belangrijkste is dat u een goed geïsoleerd huis nodig heeft, omdat dit de temperatuur op peil houdt zodra deze is bereikt en de bedrijfskosten laag blijven.
De overheid verwacht dat er de komende 10-15 jaar miljoenen warmtepompen in woningen worden geïnstalleerd om onze ambitieuze netto-nuldoelstellingen te halen. Het is een hernieuwbare oplossing die This Land momenteel aan het uitrollen is als onderdeel van zijn duurzaamheidsstrategie voor een aantal ontwikkelingen, waaronder Cityglades, The Acacias en Spiregrass Square in Cambridgshire.
Voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een geweldige optie om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, heeft deze technologie voor hernieuwbare energie het potentieel om goedkope verwarming te bieden voor goed geïsoleerde huizen. Met de stijgende energieprijzen is er geen beter moment om over te stappen op deze goedkopere, efficiëntere hernieuwbare energiebron.